В Египет започна референдумът за проект за нова конституция

Малко преди гласуването да започне в близост до сградата на съда в Кайро избухна бомба

14.01.2014 | 13:46
В Египет започна референдумът за проект за нова конституция

Референдум за проект за нова конституция се провежда на 14-и и 15-и януари в Египет. Това е първият вот в страната след свалянето от власт на президента Мохамед Морси през лятото на миналата година.

Мерките за сигурност са засилени, тъй като гласуването се провежда на фона на насилие и сблъсъци, за които подкрепяното от военните правителство обвинява ислямистката групировка „Мюсюлмански братя“.

Малко преди гласуването да започне в близост до сградата на съда в Кайро избухна бомба. Експлозията не е взела жертви.

В рамките на двата дни, в които египтяните ще могат да гласуват, ще се проведе голяма операция за опазване на сигурността. Министерството на вътрешните работи съобщи, че в районите на избирателните секции има 200 000 полицаи, 150 централни звена за сигурност и 200 бойни групи, съобщава BBC.

Проектът за конституцията е разработен от предимно светска комисия. Той не съдържа препратки към исляма, каквито имаше в предизвикалата редица противоречия конституция от 2012 г. Документът беше в сила по време на управлението на Мохамед Морси, но след свалянето му от власт беше отменен.

Референдумът се възприема от мнозина като повече от пускане на бюлетина за новата конституция, а по-скоро като окончателно отстраняване на Морси. На някои от избирателните секции са се образували дълги опашки от желаещи да гласуват.

Анализатори коментират, че това е поредната стъпка от президентските амбиции на генерал Абдел Фатах ал Сиси. Планът за преход, създаден от подкрепяното от военните правителство, включва президентски и парламентарни избори, които да бъдат проведени шест месеца след влизането в сила на новата конституция.

Очаква се поддръжниците на вече забраненото движение "Мюсюлмански братя", от което е Морси, да бойкотират референдума. Ислямистката групировка направи изявление, в което посочи, че новата конституция е незаконен документ, който е написан от незаконна комисия. Тя пък е назначена от заговорниците на кървав военен преврат.