На чия страна ще застане Ангела Меркел в битката за председател на ЕК?

Бившият премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер обяви намерението си да се кандидатира за поста, но може и да не получи ключовата подкрепа на немския канцлер

13.01.2014 | 20:41
На чия страна ще застане Ангела Меркел в битката за председател на ЕК?

Бившият министър-председател на Люксембург Жан-Клод Юнкер обяви намерението си да се кандидатира за поста председател на Европейската комисия (ЕК). Той обаче може и да не получи ключовата подкрепа на канцлера на Германия Ангела Меркел, пише EurActiv.

Тя е по-склонна да подкрепи президента на Международния валутен фонд Кристин Лагард за наследник на сегашния председател на ЕК Жозе Мануел Барозу.

Меркел и Юнкер може и да излъчват сигнали към консервативния лагер на Европа, но люксембургския политик изглежда е изгубил симпатиите на редица ключови фигури, особено в Германия.

Ако на изборите за Европейски парламент през май лявоцентристите спечелят надмощие, Меркел може да бъде принудена да подкрепи кандидатурата на Мартин Шулц от немската Социалдемократическа партия (SPD).

Историята между Юнкер и Меркел започва още от времето, когато канцлерът бе все още в опозиция. От тази гледна точка тя наблюдава от близо тясното сътрудничество между Юнкер и бившия канцлер Герхард Шрьодер.

Кулминацията на взаимното доверие между Юнкер и Шрьодер и ниската точка в отношенията между Юнкер и Меркел бяха ясно изразени по време на срещата на високо равнище по въпросите, касаещи сигурността, провела се в началото на 2003 г. В нея взеха участие Герхард Шрьодер, тогавашният президент на Франция Жак Ширак, ръководителят на Белгия Гай Верхофщад и Жан-Клод Юнкер.

Дискусията бе с фокус спорното предложение за създаването на Съюз за сигурност и отбрана в Европа. На срещата участвали само тези страни, които били готови да си сътрудничат по въпросите на отбраната и сигурността.

Ангела Меркел се ядосала на Юнкер за това, че не е информирал нейната партия Християндемократическия съюз по спорните точки, независимо от политическата й обвързаност с Християн-социалния съюз (ХСС) на Германия. Разбира се, Меркел считала предложенията като особено важни за страната.

По време на последните избори за Европейски парламент през 2009 г. напрежението между Берлин и Юнкер беше вече очевидно. Вместо ветеранът в Европейския съюз Жан-Клод Юнкер за председател на Европейския съвет бе избран по-безизвестният Херман ван Ромпой.

Ако трябва да погледнем още по на запад - към Франция, втората най-голяма икономика в Европа, от която също зависят в немалка степен решенията в ЕС, то въпросите преди предстоящите избори са още повече.

Скандалът около президента на Франция Франсоа Оланд назрява и удря доста силно по политическия му имидж. Не е без значение и кой ще подкрепи Франция в битката за следващ председател на ЕК.

Повече за доверието към Франсоа Оланд, за случващото се около неговата фигура, а и за политическата и икономическата ситуация във Франция вижте във видеото на Bloomberg.