Пекин ще затегне контрола върху новите IPO-та

Cписъкът на компаниите, подали кандидатури за първично публично предлагане, надхвърля 750

13.01.2014 | 16:35
Пекин ще затегне контрола върху новите IPO-та

Китайският държавен финансов регулатор ще затегне наблюдението си на продажбите на нови акции след вдигането на повече от едногодишната забрана на новите първични публични предлагания.

Представените в неделя нови правила включват внезапни проверки на презентациите на емитентите, което е част от усилията на властите за успешна борба с измамите и нарушенията, пише BBC.Hidden Field

В момента списъкът на компаниите, които желаят да станат публични, надхвърля 750. По-рано местните власти съобщиха, че изчистването на всички висящи кандидатури може да отнеме повече от една година.

По-строгите изисквания може обаче да изплашат някои от инвеститорите, като пет от подалите молби за листване компании вече забавиха официалното си излизане на борсата. В списъка попадат NetPosa Technologies, Hebei Huijin Electromechanical, Nsfocus Information Technology, Beijing Forever Technology и Ciming Health Checkup Management Group.

Според изчисления на консултантската фирма Ernst & Young тези компании ще генерират около 200 млрд. юана (33 млрд. долара) на борсите в Шанхай и Шънджън през настоящата година.

Регулаторната комисия по ценните книжа в Китай оповести през миналата година готовността си да премине към по-гъвкав процес за одобрение на нови публични дружества, които да пуснат свои акции на борсите в страната.

Въпреки това регулаторите остават загрижени за възможностите за злоупотреба. По думите им реформите не дават "неограничена" свобода на компаниите, които искат да излязат на борсата.

Повече за азиатската икономика може да видите в материала на Bloomberg!