Протестиращите в Банкок се готвят да окупират града

Блокирани са ключови кръстовища в столицата на Тайланд

13.01.2014 | 09:49
Протестиращите в Банкок се готвят да окупират града

В навечерието на изборите в Тайланд протестиращите срещу правителството в страната започнаха да блокират пътищата в някои части на столицата Банкок, съобщава BBC.

Демонстрантите започнаха да изграждат барикади и да окупират ключови пътни възли, а в отговор на всичко това управляващите изкараха на улиците 18 000 полицаи, които да се грижат за oпазването на реда.

Протестиращите, които започнаха антиправителствената си кампания през ноември миналата година, искат да свалят временното правителството на премиера Инглук Шинаватра.

Според гражданите той следва стъпките на брат си, бившия министър-председател Таксин Шинаватра, който беше свален от военните през 2006 г. и в момента е в самоналожено изгнание.

Протестиращите твърдят, че популистките съюзници на Таксин в политиката са създали „погрешна демокрация“. Въпросните партии се радват на значителна подкрепа от страна на избирателите в селските райони и четири пъти по ред печелят изборите в Тайланд. Основната опозиционна партия пък в момента бойкотира предстоящите избори, които са насрочени за 2-ри февруари.

Най-малко осем души са убити от започването на протестите в края на миналата година. По време на демонстрациите на 11-и януари са ранени поне седем души, когато неизвестни въоръжени лица са открили огън срещу демонстрантите на главния протест в Банкок.

В неделя вечерта пък неидентифициран стрелец нападна гражданите и успя да простреля най-малко един човек. По време на днешните шествия се очаква броят на протестиращите да се увеличи. Гражданите твърдят, че възнамеряват да постигнат целите си и ще блокират цялата столица, включително и основните правителствени сгради. Редица полети към Банкок вече са отменени заради протестните действия.