Най-малко 12 ранени при сблъсъци в Киев

Сред пострадалите е и бившият вътрешен министър Юрий Луценко.

11.01.2014 | 11:47
Най-малко 12 ранени при сблъсъци в Киев

Най-малко 12 души са били ранени при сблъсъци в украинската столица Киев между части на „Беркут” и демонстранти срещу правителството. Сред пострадалите е и бившият вътрешен министър Юрий Луценко. Той е бил приет в болница. Пострадали са и трима депутати от партия „Свобода”.

Общо пет души са хоспитализирани. Счупена е техниката на двама фотожурналисти. „Започнаха да ни бият с палки. Виках – аз съм журналист, но не им пукаше”, сподели фотографът Макс Левин.

„Биеха всички поред – включително жени, деца и старци. Преследваха минувачите“, допълва депутатът Едуард Леонов.

Протестиращите са скандирали "Срам" на органите на реда и са ги призовавали да свалят маските си и да застанат пред хората с открити лица.

Сутринта ситуацията в Киев изглежда спокойна. Всички служители на спецчастите „Беркут” са се прибрали в участъците, а привържениците на евроинтеграцията по домовете си.

Протестите в Украйна в подкрепа на европейската интеграция не стихват от 21 ноември насам, когато властите се отказаха от подписването на подготвяното три години споразумение за асоцииране с ЕС в полза на икономическото сътрудничество с Русия.

В края на декември Москва предостави на Киев финансова помощ в размер на 15 милиарда долара и намали цената на природния газ с 34 %.

„От барикади в нашата страна не се получава нито хляб, нито масло, нито месо, нито басейни. Има само загуби и разрушения. Всичко е в нашите ръце, всичко е в нашите глави”, коментира наскоро премиерът на Украйна Микола Азаров.