Руските власти определиха зона за протести по време на Олимпиадата в Сочи

"Протестната зона" ще бъде охранявана от руската полиция, посочиха от Кремъл

10.01.2014 | 20:59
Руските власти определиха зона за протести по време на Олимпиадата в Сочи

Руските власти обособиха специална зона за протести по време на предстоящите Зимни олимпийски игри в Сочи, съобщава ИТАР–ТАСС. Мястото ще е разположено на километри от съоръженията, където ще се състезават спортистите, заяви вицепремиерът на Русия Дмитрий Козак, който е нагърбен с отговорността за подготовката на спортното мероприятие.

Козак посочи, че обществените прояви и митинги, които не са свързани с Олимпиадата, ще могат да протичат в парк в Хостинския район на улица "50 години Октомври", пише БТА. "Протестната зона" ще бъде охранявана от руската полиция, каза Козак и отбеляза, че олимпиадата "не е политическо мероприятие".

Сателитното на Сочи градче Хоста е на 12 километра от най-близката Олимпийска спортна площадка. Очаква се в дните на олимпиадата да има протести срещу антигей законодателството и други нарушения на човешките права в Русия.

Президентският пълномощник по правата на човека Владимир Лукин е посетил парка и е казал, че той разположен на удобно и достъпно място.

"Пътувах дотам само 10-15 минути. Може да се стигне с автомобил, автобус и влак, както от Сочи, така и от спортния център", заяви руският обмудсман.

Лукин каза, че властите в Сочи са определили място за протести извън зоната на действие на Олимпийската харта, която забранява политически изяви по време на Олимпийските игри. 

Повече за Олимпийските игри в Сочи може да видите в материала на Bloomberg!