Марин льо Пен: Да сринем Европейския съюз

Тя призова французите да допринесат за разпадането на общността

10.01.2014 | 10:19
Марин льо Пен: Да сринем Европейския съюз

Председателят на френския крайнодесен Национален фронт Марин льо Пен пожела Европейския съюз да се срине и призова французите да допринесат за това, ако е възможно.

По време на среща с представители на англоезични медии край Париж Марин льо Пен подчерта, че според нея ЕС трябва да бъде разрушен.

По думите ѝ общността не е в състояние да се реформира в сегашния си вид, ето защо лидерът на „Национален фронт“ има амбицията да превърне партията в първа политическа сила във Франция на изборите за Европейски парламент през май тази година.

"Ролята, която ще играем, е най-вече да блокираме всеки нов напредък, всяка допълнителна стъпка на този европейски федерален съюз", предупреди Льо Пен.

Трима от всичките 72-ма френски евродепутати, избрани на предишните европейски избори през 2009 г., са членове на Национален фронт.

На общинските избори през март тази година партията планира да излъчи кандидати в рекордните 500 града, тъй като има желание да разбие господството на основните партии в общинските съвети. По думите на льо Пен идва краят на двуполюсния модел на френския политически живот.

Миналото лято ЕП лиши лидера на Национален фронт от депутатския ѝ имунитет заради обвинение, че е окачествила уличната молитва на мюсюлмани като „окупация“ и това е бил опит за подбуждане на расова омраза.