Евродепутатите ще разпитат Сноудън за подслушванията

В момента Едуард Сноудън се намира в Русия, където получи временно убежище

09.01.2014 | 17:54
Евродепутатите ще разпитат Сноудън за подслушванията

Евродепутатите се съгласиха да поканят бившия служител на Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън да даде показания чрез видеовръзка на живо. Разговорът с него е по повод разследването на Европейския парламент (ЕП) за американския шпионаж, съобщава BBC.

В момента Сноудън е в Русия, където получи временно убежище. САЩ го издирват тъй като разкри над 250 000 документа на американските служби, от които стана ясно, че се извършват подслушвания, включително на политици.

Комисията по граждански свободи в ЕП реши с 36 гласа за, два против и един въздържал се, да изслуша Сноудън. Все още не е избрана датата, на която ще се случи това, но евродепутатите са в контакт с неговите адвокати.

През миналия месец комисията на членовете на европарламента проведе редица изслушвания по въпросите, свързани с шпионажа от страна на САЩ.

Според секретните документи, които изтекоха в медиите благодарение на Сноудън, американското правителство извършва следене на телефони и проследява интернет комуникация.

Скандалът се разрасна, когато стана ясно, че сред подслушваните е и германският канцлер Ангела Меркел. Случилото се оказа влияние и върху доверието на германците към САЩ.

Сноудън замина за Москва на 1-ви август миналата година, след като през май избяга от САЩ.

Еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг публично благодари на Сноудън за разкритията му за американския електронен шпионаж в Европа.