Програмата за безработни в САЩ може да бъде върната

Републиканците са готови да подкрепят идеята, но при условие, че държавният дълг не се увеличи

09.01.2014 | 09:41
Програмата за безработни в САЩ може да бъде върната

Безработните в САЩ може отново да получават обезщетенията си в дългосрочен план. Сенатът одобри мярката, предложена от демократите и яростно подкрепяна от президента Барак Обама.

Срокът на действие на програмата за обезщетения при безработица трябваше да бъде удължен още в края на миналата година, но конгресмените така и не стигнаха до решение.

Демократите държат на връщането на помощите, но републиканците предлагат спестените средства да се преразпределят към други правителствени програми за помощ на хора в затруднено положение.

Обама, който подкрепя предложението на демократите, е обвиняван в популизъм, но въпреки това изглежда желанието му за осигуряване на временно удължаване на програмата има голям шанс да се сбъдне.

Сенатът прие предложението на американския държавен глава, но то не е окончателно одобрено, тъй като предстоят две гласувания – в Сената и в Конгреса. За да се стигне до удължаването на срока, подкрепа за мярката трябва да дадат и републиканците. Те от своя страна са склонни да я дадат, но при условие, че държавният дълг не се увеличи.

Някои икономисти, противници на идеята, посочват, че колкото повече се удължава срокът за изплащането на помощите, толкова повече хората ще бъдат насърчавани да стоят без работа. Негативният резултат от това ще бъде върху икономиката.