Разкриха престъпна схема за източване на пари от помощи след 11-и септември

Полицаи и пожарникари в САЩ са се възползвали от обезщетения за инвалидност

08.01.2014 | 17:01
Разкриха престъпна схема за източване на пари от помощи след 11-и септември

Повече от 100 души, включително бивши полицаи и пожарникари от Ню Йорк, са обвинени в схема за предполагаеми измами с помощи за увреждания след терористичните атаки от 11-и септември, съобщава USA Today.

Те са получавали десетки хиляди долари годишно под формата на обезщетения за инвалидност, тъй като твърдят, че имат психически разстройства и други заболявания, вследствие на спасителните дейности след атентатите.

Мнозина посочват, че психичните им проблеми произтичат от посттравматично психическо разстройство, че страдат от тревожност и депресия след случилото се. Сред арестуваните по случая има 72-ма пенсионирани полицаи и осем пожарникари.

В писмено изявление комисарят на полицията в Ню Йорк Уилям Братън посочва, че всички те са се възползвали от трагичния ден, за да получат „лична изгода“. Благодарение на престъпната схема средно човек е печелил между 30 000 и 50 000 долара годишно.

Предварителните изчисления сочат, че измамата струва на данъкоплатците милиони долари.

На 7-и януари четирима мъже, сред които и пенсиониран полицейски служител се явиха в съда по обвинение в злоупотреба в особено големи размери. Мъжете са заподозрени, че са инструктирали бивши служители как точно да симулират психически проблеми и да се провалят на тестовете за памет.