Повече данъци ще чакат имигрантите в Обединеното кралство

Британски политик твърди, че имигрантите имат голям принос за икономическия растеж

08.01.2014 | 10:05
Повече данъци ще чакат имигрантите в Обединеното кралство

Българските и румънските имигранти вероятно ще плащат повече данъци и ще имат по-голям принос към икономиката, отколкото самите британци, заяви британският политик Ърл Атли.

Представителят на торите и говорител на министерството на вътрешните работи в Камарата на лордовете обясни, че е съгласен, че през последното десетилетие имигрантите от Европейския съюз са облагодетелствали „всеки данъкоплатец в тази страна“, съобщава Daily Telegraph.

Според Арли по всяка вероятност „работиливите румънци и българи ще продължат по тези стъпки“.

Изказването му следва коментара на представителя на Британската партия на независимостта Найджъл Фараж, че по-ниският икономически растеж е цената, която си струва да бъде платена, за да се намали радикално имиграцията. По думите му социалните последици от високите нива имиграция са толкова ужасни, че Великобритания можеше да бъде по-добро място, ако страната е по-бедна, но с по-строг граничен контрол.

Въпреки това по време на дебатите в Камарата на лордовете на 7-и януари Лорд Дейвис от Стамфорт заяви, че проучване на University College London показва, че въздействието на имигрантите е положително. Дейвис обясни, че за разлика от местното население, имигрантите от Европейския съюз са допринесли „далеч повече“ под формата на данъци и осигурителни вноски, отколкото са се възползвали от обществените услуги.

Много икономисти свързват по-високата имиграция с по-силния растеж и по-голямото лично богатство.

Службата за бюджетна отговорност твърди, че пълното замразяване на имиграцията би довело до икономически растеж с 1,9% през следващите пет години. Ако не се стигне до крайната мярка, растежът ще е значително по-бърз – с 2,7 на сто, което пък ще доведе до много по-нисък публичен дълг.

Скорошно проучване, направено от NIESR, предполага, че намаляването на имиграцията наполовина, ще намали БВП и доходите на физическите лица съответно с 11% и 2,7% през следващите 60 години.

Данните за юни показват, че нетната миграция – разликата между хората, които идват да живеят във Великобритания, и тези, които имигрират – е нараснала до 182 000 през изминалата година.