Л. Стефанов: Разпределянето на евросредствата ще е във фокуса на ЕС през 2014

Към момента България има правилна позиция по отношение на въвеждането на еврото, смята експертът по политически науки.

07.01.2014 | 19:13
Л. Стефанов: Разпределянето на евросредствата ще е във фокуса на ЕС през 2014

Засиленият фокус през 2014 във целия Европейски съюз ще е върху разпределянето на средствата от еврофондовете, коментира ефира на Bulgaria On Air Любомир Стефанов, доктор по политически науки и преподавател в Нов български университет. Той допълни, че във време на отминаваща криза външната помощ или т.нар. свежи пари са добре дошли за всяка една икономика. По думите му развитието на въпроса ще стане ясно след резултатите от евроизборите през май тази година.

Стефанов коментира и позицията на България по отношение на въвеждането на единната европейска валута.

„Нашият интерес към еврозоната е много ясен от въвеждането на валутния борд. По отношение да въвеждането на единната европейска валута позицията ни към момента е много добра, тъй като това е по-скоро политически, отколкото икономически въпрос“, коментира Стефанов. Той се обоснова като допълни, че кризата в ЕС е поставила под съмнение не стабилността и единността на еврото, а свързаните с управлението му механизми и най-вече на разпределянето на средствата от еврофондовете.

Коалиционният съюз между социалдемократи и християндемократи в Германия ще даде глътка въздух на ЕС със сигналите за стабилност, които изпраща, коментира още експертът. Той подчерта, че двете страни в коалицията са подписали над 170 страници документ за управление, което е сигнал за предвидимост.

„Инвеститорите знаят какво да очакват, знаят кои са министрите, тъй като това са хора, които вече са били в управлението. Германия няма да се откаже от Гърция, но ще стане още по-взискателна. Фактът, че южната ни съседка залага минимален ръст след седем години на рецесия е показателен, че приложените мерки дават резултат. В този смисъл и Германия ще настоява, те да продължат“, допълни Стефанов.