187 млн. души са засегнати от студовете в САЩ

Ниските температури станаха причина за спирането на влакове и автомобили

07.01.2014 | 11:29
187 млн. души са засегнати от студовете в САЩ

Студът в Средния Запад в САЩ стана причина за спирането на влакове, самолети и автомобили, като същевременно повиши потреблението на енергия, съобщава Bloomberg.

На 6-и януари температурата в Чикаго падна до минус 27 градуса по Целзий, побеждавайки рекорда от 1884 г., твърдят от Националната метеорологична служба.

Невижданите от десетилетия смразяващи температури в САЩ са засегнали около 187 млн. души. В първия ден от седмицата бяха отменени 3200 самолетни вътрешни полети.

40 000 домове в Индиана останаха без ток, а екипи работят денонощно за  възстановяването на услугите, тъй като домакинствата са останали и без отопление.

Спот цената на горивото в Ню Йорк се очаква утре да достигне рекордни нива, а на места в по Северното крайбрежие вече се изкачи до 10-годишни върхове. Transco Zone 6, която доставя газ до Ню Йорк, предлага цени от 90 долара за милион британски термални единици (BTU).

Системите на рафинерията на Valero Corp. в Тенеси се изключиха заради ниските температури в района, посочват от Националния център за бързо реагиране в САЩ.

Губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо обяви извънредно положение в 14 окръга, в които метеорологичните условия са изключително лоши.

Авиокомпаниите се оплакаха, че дори течността за размразяване е започнала да замръзва, което пречи на осъществяването на полетите.

Междувременно във Великобритания под вода продължават да са 1700 домове. По данни на властите 1 млн. жилища са били защитени от наводнения. В крайбрежните райони гражданите са предупредени за възможно бедствие, тъй като ветровете са със скорост над 100 км/ч и предизвикват силни вълни.