Джанет Йелън официално е новият председател на Фед

Йелън ще трябва да реши дали да продължи политиката на Бен Бернанке за плавно оттегляне на паричните стимули

07.01.2014 | 11:02
Джанет Йелън официално е новият председател на Фед

Американският Сенат одобри Джанет Йелън за председател на Федералния резерв на САЩ с 56 гласа “за” и 26 “против”, предаде Ройтерс. Йелън е и първата жена – шеф на американската централна банка.

Част от сенаторите, които заплашиха, че ще гласуват против Йелън, не успяха да стигнат до Вашингтон за гласуването заради лошото време и отложените полети, отбелязва FT.

Hidden FieldНякои от републиканците в Сената, които по принцип не подкрепят програмата за изкупуване на облигации на Фед, гласуваха против Йелън. Според тях фондовите пазари са станали зависими от “лесните пари”, които Фед излива в икономиката.

Джанет Йелън, чийто мандат започва от 1 февруари, ще трябва да реши дали да продължи политиката на Бен Бернанке за плавно оттегляне на паричните стимули. Възможно е тя да реши друго, в зависимост от състоянието на икономиката.

Бернанке, който ще председателства още една среща на Фед в края на януари, даде през декември насоки за вероятните действия на институцията през тази година. Малко е вероятно американската централна банка да повиши основната лихва, тъй като безработицата все още не е достигнала 6,5%. В момента нивото й е 7 на сто.

Финансовите регулации също ще попаднат във фокуса на Федералния резерв. Джанет Йелън заяви наскоро, че е важно да се сложи край на твърде големите, за да фалират банки.

Джанет Йелън също така защитава идеята, че Фед може да толерира и малко по-висока инфлация, ако това е цената за борбата с високата безработица. Тя обаче е твърд поддръжник на повишението на основния лихвен процент при заплахата от прекомерна инфлация.

Hidden FieldМеждувременно Сенатът отложи вота за удължаването на помощите за безработица на 1,3 млн. американци. Мотивът – студеното време и отменените полети, заради които някои сенатори не успяха да стигнат до Вашингтон за гласуването.

“Целта е да имаме реален дебат как и дали да удължаваме изплащането на помощи за безработица и как да накараме икономиката да расте”, коментира зам.-лидерът на републиканците в Сената Джон Корнин.

Специалната федерална програма осигуряваше по 300 долара седмично в продължение на 28 седмици за безработни американци, които вече не получават стандартните помощи при безработица. На 28 декември 1,3 млн. души изгубиха обезщетенията си по програмата и ако тя не бъде удължена се очаква още 2 млн. души да изгубят обезщетенията си през първите шест месеца от годината.