Камерън обмисля въвеждането на "таван" за броя имигранти от Европа

В последните месеци се засилиха опасенията за вълна от български и румънски имигранти на Острова

06.01.2014 | 16:41
Камерън обмисля въвеждането на

Британският премиер Дейвид Камерън обмисля да предложи въвеждането на „таван“ за броя имигранти от Европа. Намаляването на имиграцията ще е негов водещ приоритет при предоговарянето на връзката на Великобритания с Брюксел, пише онлайн изданието euractiv.com.

Hidden FieldПремиерът коментира пред ВВС, че Великобритания има нужда от промяна на начина, по който мигрантите да имат достъп до помощи, както и на броя мигранти, които идват на работа в страната.

В последните месеци се засилиха опасенията за вълна от български и румънски имигранти на Острова, след като от 1 януари отпаднаха ограниченията пред достъпа до пазара на труда във всички държави от Европейския съюз (ЕС). През последните дни обаче не се наблюдава чак такъв наплив, какъвто се очакваше, а според експерти отпадането на трудовите рестрикции почти няма да има въздействие върху пазара.

Консервативната партия на Камерън още през декември прие специални промени в законодателството, с които наложи ограничения за достъпа на българи и румънци до помощи, припомня изданието.

Британският премиер смята, че вече е осъществил прогрес по предоговарянето на членството на страната в ЕС преди референдума, който е планиран за 2017 г.

„Имаме нужда от промяна по отношение достъпа до помощи, имаме нужда и от промяна по отношение на свободното движение. Казах, че трябва да отдалечим Великобритания от идеята за още по-близък Европейски съюз – не искаме такъв съюз, искаме да имаме търговски отношения и да си сътрудничим, но не и да се сближаваме толкова“, посочва той.Hidden Field

Сред промените, които Камерън подготвя, е пресичането на изплащането на помощи за децата на мигранти на Острова, които обаче са в родните си страни. „Не смятам, че това е правилно и това е едно от нещата, които искам да променя“, коментира той.

Що се отнася до разширяването на ЕС британският премиер подчертава, че страната му ще иска налагането на строги ограничения върху миграцията, а ако това не се случи – би могло да има и вето.