Ердоган се опитва да се сближи с армията в Турция

Той обяви, че би подкрепил преразглеждането на присъди на военни офицери

06.01.2014 | 12:04
Ердоган се опитва да се сближи с армията в Турция

Турският премиер Реджеп Ердоган обяви изненадващо, че би подкрепил преразглеждането на присъдите на стотици военни офицери, осъдени за военен преврат, съобщава BBC.

В това число влизат и процесите "Ергенекон" и "Чук", по които бяха обвинени повече от 300 души. Близо 275 от тях са военни. Именно тези две дела се разглеждат като основни предизвикателства пред светските традиции в Турция. 

Ердоган подчерта, че правителството е положително настроено към преразглеждането на присъдите, но преди провеждането на новите процеси, е необходимо поставянето на ясни правила.

Случващото се показва, че премиерът прави рязък завой по отношение на политиката, свързана с военните. Решението си той взе на фона на политическото напрежение в Турция, породено от разследването за корупция по високите етажи на властта.

Според анализаторите опитът за сближаването с армията е стратегически ход, целящ да предпази Ердоган от изпадане в изолация.

Военните в Турция са смятани за поддръжници на модерното развитие на страната, като естествено продължение на философията на Кемал Ататюрк. От своя страна управляващата Партия на справедливостта и развитието на Ердоган често е обвинявана в политически ислям.

В ранните години на управлението си Ердоган сформира неофициална коалиция с прокуратурата, с цел премахването на военните от властта. През последните дни обаче армията е подала жалба, призоваваща за преразглеждане на присъдите.

Но през декември някои от същите прокурори, участвали в разследванията, наредиха арестуването на редица съюзници на премиера.

В резултат от това трима министри подадоха оставка, след като синовете им бяха арестувани заедно с десетки други за предполагаеми нарушения на договори за строителна дейност и сделки с Иран. Ердоган осъди разследването, наричайки го „мръсен заговор“.

Анализаторите твърдят, че корупционният скандал е част от борбата за власт между правителството на Ердоган и влиятелния мюсюлмански духовник Фетхуллах Гюлен, който има много последователи в полицията и съдебната система в Турция.