Зимната буря в САЩ доведе до увеличение на цените на някои стоки

През последния уикенд са отменени повече от 3700 самолетни полета в страната

06.01.2014 | 10:12
Зимната буря в САЩ доведе до увеличение на цените на някои стоки

Някои части на САЩ се подготвят за рекордно ниските температури, които се очакват в страната. Според метеоролозите т.нар. „полярен вихър“ носи още по-студено време, съобщава BBC.

Зимната буря вече е обхванала североизточните части на САЩ, където снежната покривка достигна 60 см. Засегнати са и райони от Канада. Лошото време отне живота на 16 души през последните дни. То стана причина и за отменянето на повече от 3700 полета този уикенд.

Метеоролозите твърдят, че на места в северната и централната част на САЩ температурата ще се усеща като -51 градуса заради ветровете. Гражданите са предупредени да останат на закрито заради собствената си безопасност, но и за да може по-лесно да се извършва почистването на улиците от снега.

В Канада хиляди хора от остров Нюфаундленд останаха без ток, след като трансформатор се запали вследствие на обилните валежи.

Bloomberg отбелязва, че най-студеното време в САЩ от почти 20 години заплашва да увеличи търсенето на енергия и да засегне сериозно посевите на земеделски култури, като пшеницата.

Зимната буря и студът станаха причина за увеличаване на цените на някои стоки. Фючърсите на природния газ се покачиха с 24% от 1-ви ноември досега, отбелязвайки най-студения старт на отоплителния сезон в САЩ. Пшеницата пък достигна най-големия си връх от средата на октомври.

Минусовите температури стимулират търсенето на енергия, тъй като много хора търсят начини да се спасят от студа.

„Когато трейдърите и инвеститорите се завърнат в понеделник, очакваме, че цените ще останат подкрепени“, заяви Тери Висуанат, директор стокови стратегии в BNP Paribas в Ню Йорк. По думите ѝ студът е причина за покачването на фючърсите на природния газ.

Изключително ниските температури представляват заплаха и за пшеницата в областите, които не са покрити със сняг и растенията съответно не са изолирани от студа, твърди Пол Маркърт, метеоролог от MDA Weather Services. Според него по-сериозни щети може да има в северната част на Канзас, както и в Небраска.