Пентагонът ще помага по време на игрите в Сочи

САЩ осъди самоубийствените атентати във Волгоград.

05.01.2014 | 15:23
Пентагонът ще помага по време на игрите в Сочи

Пентагонът изрази готовност да помогне на руските власти за сигурността на зимните олимпийски игри, които ще се проведат точно след месец в Сочи. Това обеща американският министър на отбраната Чък Хейгъл на своя руски колега Сергей Шойгу, който е на посещение във Вашингтон.

Обещанието за съдействие идва на фона на атентатите във Волгоград преди седмица, които взеха 34 жертви. Хейгъл увери Шойгу, че САЩ са в готовност да предоставят на Русия помощ в областта на сигурността за зимната олимпиада, ако постъпи такава молба от Москва, посочи в съобщение говорителят на Пентагона контрадамирал Джон Кърби. Американският министър осъди самоубийствените атентати във и увери, че Съединените щати подкрепят руския народ в борбата с тероризма. Хейгъл заяви още, че Пентагонът е готов за засилване на сътрудничеството с руското министерство на отбраната за предотвратяване на терористични заплахи.

В разговора двамата министри са обсъдили международните усилия за ликвидиране на сирийския химически арсенал и необходимостта Сирия да изпълни поетите от нея задължения в рамките на постигнатото споразумение. Макар че продължава да съществува опасността от терористични нападения, Владимир Путин отмени някои от мерките за сигурност по време на Игрите. Последните два дни той прекара в Сочи с цел да инспектира олимпийските съоръжения и пистите. Зимната олимпиада се провежда от 7 до 23 февруари, а специалният режим за сигурност ще действа от 7 януари до 21 март.