Ердоган осъди "заговора срещу бъдещето на Турция"

Той увери, че няма да позволи страната да пострада от последиците на скандала и изрази увереност скоро те да бъдат преодолени.

05.01.2014 | 15:13
Ердоган осъди

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заяви, че антикорупционната операция, която се води в момента в страната му, цели сваляне на правителството. Той направи това изявление за японска телевизия малко преди да пристигне в островната държава, където е на официално посещение

"Подобни действия водят нашата страна в погрешна посока", заяви Ердоган в коментар за скандала, заради който вече са арестувани над 50 високопоставени чиновници по подозрения в пране на пари, корупция и контрабанда със злато.

Заради скандала се наложи турския премиер да промени кабинета си, като в същото време увери, че в страната му няма да има хаос и че ще удържи ситуацията под контрол.

В интервюто Ердоган изрази безпокойство от ситуацията в Близкия изток, в частност в Египет, след свалянето на президента Мохамед Мурси през юли. "Опитите да се решат конфликтите в Близкия изток със сила са недопустими. Необходимо е да се разбере, че демокрацията е възможна само при упражнението на волята на народа", заяви премиерът. Правителството на Ердоган, който управлява страната от 2002 г., се опитва да се отърси от корупционен скандал, който разкри конфликта между привържениците на премиера и братството на мюсюлманския проповедник Фетулах Гюлен, което има силно влияние в турската полиция и магистратура.