Пентагонът редуцира списъка на опасните места

Сред повече от 20-те горещи точки, които отпадат от списъка, са Бахрейн, района на Персийския залив, Арабско море и Червено море.

05.01.2014 | 12:48
Пентагонът редуцира  списъка на опасните места

Пентагонът съобщи, че съкращава с около една трета списъка на рисковите места по света, където американските военнослужещи получават заплащане за служба в опасна зона, предаде "Ройтерс". Промените влизат в сила от 1 юни. Те дават индикация, че САЩ вече определят горещите точки по света като по – безопасни.

Сред повече от 20-те страни, които отпадат от списъка, са Бахрейн, където е щаб-квартирата на Пети американски флот, както и района на Персийския залив, Арабско море и Червено море, където ВМС на Съединените щати редовно дислоцират свои кораби. От списъка са извадени и страни като Кувейт, Катар, Саудитска Арабия, Оман, Обединените арабски емирства, Киргизстан и Узбекистан. В списъка остават страни като Афганистан и Ирак, където Съединените щати воюваха през последното десетилетие, както и граничещите със Сирия Турция и Йордания.

Опасни зони продължават да са морската територия около Сомалия, където се извършват пиратски нападения, американският затвор за заподозрени чуждестранни терористи Гуантанамо бей в Куба, както и Израел, Азербайджан и гръцката столица Атина. Говорителят на Пентагона полковник Стив Уорън каза, че министерството на отбраната е похарчило около 500 милиона долара за заплащане на военна служба в опасна зона през 2012 г. Военнослужещите получават допълнително по 7 долара и половина на ден в рискови зони и максимум 225 долара месечно, посочи той. През 2012 г. 194 189 американски военнослужещи са получавали заплащане за служба в рискова зона.

След последните промени около 50 000 души по-малко ще получават такова заплащане, което ще намали този разход с около 100 милиона долара. Уорън подчерта, че решението за премахване на някои места от списъка се дължи на редовно преразглеждане на ситуацията и не е мотивирано от желание за бюджетни спестявания. Подобни прегледи на списъка се извършват на всеки две-три години, като предишното е било през 2011 г.