Тръгват нови преговори за разширяването на Панамския канал

Заинтересовани сме възможно най-бързо да се намери решение за излизане от ситуацията, заявиха от испанското външно министерство.

05.01.2014 | 10:46
Тръгват нови преговори за  разширяването на Панамския канал

Правителството на Испания преговаря със Sacyr Vallehermoso и управляващите в Панама за решаване на спора по договора за разширяване на Панамския канал, пише "Вести".

Испанското министерство на външните работи съобщи, че в интерес на страната е "да се намери решение възможно най-скоро".

Работата по разширяване на плавателния канал започна през 2009 г., но разходите по проекта надвишиха предварително заложения бюджет от 1,6 млрд. долара.

Строителният консорциум, изграждащ проекта, заплаши с преустановяване на работата, ако необходимите допълнителни средства не бъдат прехвърлени по сметките на дружеството. Групата обединява испанската компания Sacyr Vallehermoso, италианската Impregilo, белгийската Jan De Nul и панамската Constructora Urbana.

"Панама е страна, която е много близка и приятелска за Испания. Ние сме заинтересовани от това възможно най-бързо да се намери решение за излизане от ситуацията", отбелязаха представители на Министерството на външните работи на Испания.

През Панамския канал преминава около 5% от световната търговия по море.

В четвъртък панамският президент Рикардо Мартинели съобщи, че осъществи посещения в Испания и Италия в търсене на помощ в спора за финансирането на проекта.

"Ще посетя Испания и Италия. Очакваме правителствата на тези страни да поемат морална отговорност, за да се справим с този проблем", отбеляза Мартинели.