Путин засилва мерките за сигурност по време на игрите в Сочи

Събрания и митинги ще има само след разрешение на Министерството на вътрешните работи.

04.01.2014 | 15:09
Путин засилва мерките за сигурност  по време на  игрите в Сочи

Президентът на Русия Владимир Путин внесе промени в указа за засилване на мерките за сигурност в периода на олимпийските игри в Сочи. Те се отнасят се до правилата за организиране на събрания и митинги, които ще бъдат позволени по време на игрите, но само след разрешение на службите за сигурност.

Според новите правила, в града и прилежащите територии протестни акции ще бъдат разрешени, но само при условие да бъдат съгласувани с местната администрация и Министерството на вътрешните работи. В предишната версия на указа, подписан през август 2013 г., се казваше, че всички масови прояви, несвързани с олимпийските игри, планирани в Сочи за периода от 7 януари до 21 март 2014 година, ще се проведат "в друг период от време".

Указът на президента "За прилагането на мерките за сигурност по време на Олимпиада 2014", в който се говореше за забрана на митинги и демонстрации в Сочи от 7 януари до 21 март 2014 г., беше подписан от Путин на 19 август.

В началото на декември Федералната служба за сигурност предложи да се разреши провеждането на протестни акции по време на Олимпиада 2014, като в същото време подчерта, че подобни акции са допустими при условие, че броят на участниците, маршрутът и продължителността ще бъдат съгласувани с градските власти, местната полиция и органите на сигурността.

Сега президентът на Русия възложи на властите в Сочи да предвидят и специална площадка за организиране на обществени прояви в периода на подготовката и самите олимпийски игри. Както съобщи прессекретарят на държавния глава Дмитрий Песков, решението било продиктувано от това, че през периода от 7 януари по 21 март в Сочи ще действа специален режим за сигурност във връзка с олимпиадата.

През 2008 г. по време на олимпиадата в Китай правителството създаде зони за протест недалеч от олимпийските обекти, но те така и не бяха използвани по предназначение по време на игрите.