Наводненията във Великобритания стават все по-опустошителни

Във вътрешността на страната много реки преливат, а по крайбрежието силни вълни унищожиха плажове и малки сгради.

04.01.2014 | 10:30
Наводненията във Великобритания стават все по-опустошителни

Наводненията във Великобритания стават все по-сериозни. Във вътрешността на страната много реки преливат, а по крайбрежието силни вълни унищожиха плажове и малки сгради. Същевременно нарастват обвиненията към британското правителство, че заради реформи за орязване на разходите в службите за спешно реагиране, тяхната работа не е достатъчно адекватна при опитите за справяне с кризисните ситуации.

Плажната ивица на Абъристуит беше разрушена след големи вълни прехвърлиха защитните стени и нанесоха щети на близки сгради. Жителите на близкия квартал бяха евакуирани. Известният университет в града обяви, че отлага всички изпити, планирани за тази седмица, заради лошото време.

В Нюпорт, Южен Уелс пък няколко жилищни сгради бяха евакуирани, след като вълнението причини срутването на голяма скала.

Стотици домове остават наводнени в цяла Великобритания. От Корнуол до Шотландия, много реки преливат. На 6 места в Югозападната част на Острова предупрежденията са от най-висока степен, отговаряща на опасност за живота. Тази сутрин бариерите на Темза бяха вдигнати за няколко часа, за да предотвратят опасността от силните вълни. Метеоролозите прогнозират лошото време да продължи поне още няколко дни.