Очакваната имигрантска вълна разтревожи и холандците

Шест от всеки десет холандски гласоподаватели смята, че в страната вече има твърде много имигранти

03.01.2014 | 13:52
Очакваната имигрантска вълна разтревожи и холандците

Две трети от холандците смятат, че пристигащите българи и румънци ще злоупотребят със социалната система в страната и ще бъдат замесени в престъпления. Това показва ново проучване на Холандския институт за социални проучвания, цитирано от The Irish Times.

Резултатите сочат, че шест от всеки десет холандски гласоподаватели смятат, че в страната е имало „твърде много“ имигранти от Източна Европа още преди премахването на ограниченията за българи и румънци на 1-ви януари тази година.

Данните показват, че 47% от населението мисли, че източноевропейците обикновено са склонни да работят за по-малко пари и „взимат работните места на холандците“.

Същевременно 50 на сто твърдят, че са притеснени от нарастването на престъпността и социалните вълнения в районите, в които живеят повече имигранти.

Другите опасения на местното население касаят натиска върху публични ресурси като жилищата, а ако наистина има нов приток от България и Румъния, ситуацията може да се влоши.

Проучването показва, че правителството все още не е успяло да убеди гражданите, че от всичките 600 000 души, дошли от други страни в Европейския съюз и в момента живеещи в Холандия, само 20 000 са потърсили помощи за безработни или други социални придобивки.

Посланикът на Румъния в Холандия Ирени Комароши заяви, че не вярва да има огромна вълна от имигранти от двете страни, а тези, които все пак ще отидат в Холандия, ще бъдат от полза на страната, защото са висококвалифицирани, трудолюбиви и желаещи да се интегрират.