Снежната буря в САЩ стана причина за отменянето на 2300 полета в САЩ

Прогнозата на метеоролозите е, че времето ще продължи да се влошава в следващите дни

03.01.2014 | 09:23
Снежната буря в САЩ стана причина за отменянето на 2300 полета в САЩ

Голяма снежна буря, обхващаща почти една трета от територията на САЩ, създава сериозни неприятности в страната. На пътя на бурята стоят приблизително 100 млн. души в общо 22 щата, съобщава CNN.

Междувременно лошото време стана причина Великобритания да започне се подготвя за нови наводнения. Комитета Кобра проведе заседание в Лондон, в рамките на което бяха набелязани спешните мерки, които трябва да бъдат взети за справяне с бедствието.

Според сайта FlightAware.com само в Съединените щати са отменени около 2300 полета заради обилните снеговалежи, леда и силните ветрове. На 3-и януари други най-малко 1000 самолета няма да осъществят планираните за деня полети.

Най-тежко е положението на летището в Чикаго, където отложените полети са над 650. Във връзка с лошата метеорологична обстановка големите американски авиокомпании пуснаха специални секции в уебсайтовете си, в която дават актуална информация за полетите и времето.

Голяма част от авиокомпаниите позволяват на пътниците да променят маршрута си без такса, в районите, които се очаква да бъдат най-силно засегнати от бурята.

Магистрали и междуградски пътища също са силно засегнати от бурята. На много места видимостта е почти нулева, а пътните платна са заледени. От метеорологичните служби предупреждават, че силните ветрове и намалената видимост ще направят условията за пътуване в цялата страна изключително опасни.

Ситуацията е най-тежка в североизточната част на САЩ, където гражданите са получили предупреждение да не напускат домовете си. Метеоролозите обаче не прогнозират времето да се оправя скоро, а напротив – в близките дни то ще става все по-лошо.

Опасенията на гражданите са, че ще се стигне до спиране на електричеството и съответно на отоплението.