Британски депутат иска референдум за броя имигранти, които Великобритания да допусне

Медиите в Обединеното кралство продължават да следят темата за имигрантската вълна

02.01.2014 | 10:09
Британски депутат иска референдум за броя имигранти, които Великобритания да допусне

Британският депутат от Лейбъристката партия Кийт Ваз заяви, че вярва, че в Обединеното кралство трябва да се проведе референдум за броя на имигрантите, които да се допуснат в страната, след като отпаднаха ограниченията за влизането на българи и румънци в началото на 2014 г., съобщава Daily Express.

Пред Sky News той обяви, че това е въпрос, който засяга британския народ и хората трябва да бъдат запитани какво мислят по въпроса.

Ваз, който е председател на Комисията по вътрешните работи в британския парламент поздрави новите имигранти, които кацнаха на летище Лутън днес. Преди време той беше човекът, който публично обяви, че ще брои българите и румънците, които влизат в страната в началото на новата година.

„Не идвам да ограбя страната ви. Идвам, за да работя, а след това да се прибера у дома“, посочва Виктор Спиресау, малко след като пристига в Обединеното кралство. Той е напуснал дома си в малко румънско селце, надявайки се да успее да спечели пари.

30-годишният мъж твърди, че е печелил по 10 евро на ден, докато работил в строителството в родната си страна. Надеждите му са, че във Великобритания ще може да получава по 10 евро на час, посочва изданието.

„Не искам да остана тук. Искам да обновя дома си и да живея добре в Румъния, защото там е много по-лесно за живеене – по-евтино е“, разкрива Спиресау.

Консерваторът Марк Реклес, който се присъедини към Ваз, заяви, че е отишъл на летището, защото партията му е дала обещание да намали имиграцията от стотици хиляди до десетки хиляди души годишно.

„Смятам, че е важно да контролираме имиграцията и мисля, че наистина трябва да се прецени дали това ще изисква от нас да напуснем Европейския съюз и да контролираме отново нашите собствени граници“, посочва той.

Междувременно британските вестници продължават живо да следят темата, свързана с очаквания наплив от българи и румънци.

Във връзка с всичко това Daily Star разказва историята на двама 19-годишни студенти, които учат информационни технологии във Великобритания. Акцентът, който поставя изданието, е върху българите, които имигрират, за да търсят по-добра реализация на високо платени и експертни позиции.

Според Daily Express, изданието, което беше най-остро в публикациите си по темата, страховете от първата имиграционна вълна са напълно реални. То се позовава на справка сред нискотарифните авиокомпании и пътническите влакове, подчертавайки, че хиляди граждани от Източна Европа вече са резервирали евтини билети до Обединеното кралство. Именно ниските цени са показателен фактор, че става дума за нискоквалифицирани хора, които искат единствено да се възползват от социалната система.

От своя страна Guardian посочва, че имигрантската вълна трябвало да бъде нещо невиждано до момента, но това не се е случило. Изданието подчертава, че румънците и българите не прииждат на орди и страната в крайна сметка не е блокирана, както беше прогнозирано.