80 души са задържани във връзка с атентатите във Волгоград

34 достига броят на жертвите на смъртоносните атаки.

31.12.2013 | 15:57
80 души са задържани във връзка с атентатите във Волгоград

Над 80 души са задържани по подозрение за връзки с двата атентата във Волгоград от последните дни, при които загинаха 34 души. Продължават да се появяват и нови версии за извършителите, но до момента няма официално становище на Кремъл кой стои зад варварския акт. Една от последните версии на руски медии е, че във Волгоград има изградена местна терористична мрежа със собствен боен арсенал. Волгоград е и един от най-удобните мишени за теростистични актове заради географската му близост с размирните руски райони с ислямско население Чечня и Дагестан.

По време на операцията "Вихър - антитерор", която ще продължи до второ нареждане, през нощта в града са регистрирани 91 престъпления, 56 от които вече са разкрити.

Замесените в тях са над 78 души. Над 1000 пък са извършили административни нарушения.

От местната транспортната полиция съобщиха, че старши сержант Дмитрий Маковкин от руската полиция ще бъде предложен посмъртно за награждаване с Ордена на мъжеството. Маковикин спря с цената на живота си терориста на жп гарата във Волгоград преди той да успее да мине през турникетите и така спаси десетки хора. Лидери от цял свят осъдиха атентатите във Волгоград и поднесоха съболезнования на семействата на загиналите, както и на правителството и народа на Русия. Те изразяват готовност за сътрудничество с Руската федерация в борбата срещу всичко форми на тероризъм.

На мястото на взривения вчера рано сутрин тролейбус днес имаше стотици карамфили и рози. Местните власти призовават жителите на града да не използват пиротехнически средства в новогодишната нощ.

65-те души, пострадали при двата терористични акта остават в различни болници в южния руски град и в Москва.

През изминалата нощ  седем ранени при експлозиите бяха транспортирани със самолет на Министерството на извънредните ситуации транспортира в столицата.