Гърция поема кормилото на ЕС от утре

В навечерието на гръцкото председателство премиерът Андонис Самарас увери, че през 2014-а страната ще започне да излиза от кризата.

31.12.2013 | 13:18
Гърция поема кормилото на ЕС от утре

От утре южната ни съседка поема кормилото на ЕС. В навечерието на гръцкото председателство премиерът Андонис Самарас увери, че през 2014 страната ще започне да излиза от кризата.

В новогодишното си обръщение, излъчено по държавната телевизия, гръцкият премиер коментира, че най-големите трудности и най-лошия сценарий вече са минало. По думите на Самарас сега на страната не се налага всеки месец да моли кредити, за да оцелее.

„За първи път от години ние сами изплащаме нашите нужди. Направихме първата голяма стъпка за изправяне на крака. Направихме и втора голяма стъпка – сложихме край на порочния кръг на рецесията. След шест безкрайно болезнени години, през 2014 ще очакваме възстановяване на икономиката”, заяви Самарас.

Следващата година е важна за Гърция и по друг повод. Южната ни съседка поема председателството на ЕС. Изборите за Европейски парламент и разделението между страните членки по отношение на банковия съюз са само част от предизвикателствата.

Премиерът Самарас ще представи официално приоритетите на председателството на 16 януари.

„Всички знаем, че ЕС минава през ключов период,” заяви на свой ред заместник-министърът на външните работи Димитрис Куркуляс. –„ Икономическата криза наложи строга фискална политика. Рецесията и безработицата разклатиха доверието на гражданите към ЕС, особено в някои страни членки. Голямото предизвикателство пред Общността сега е да промени тази тенденция”.

Като председател на ЕС Атина обещава да работи за стимулиране на икономическия растеж, по политиките за имиграцията и справяне с ескалиращата младежка безработица.

Гръцките власти ще трябва да изпълнят задачите си в условията на ограничен бюджет и на фона на засилващите се слухове, че страната ще се нуждае от трети спасителен пакет. Гръцкото правителство планира да похарчи за председателството около 50 млн. евро, докато Австрия, Финландия, Португалия и Словения дадоха по около 70-80 млн. евро.

Южната ни съседка поема кормилото на ЕС за пети път от присъединяването си през 1981.
Атина планира да бъде домакин на 14 министерски и още 120 други срещи през първата половина на 2014.