Папа Франциск оглави класация по стил

Esquire видя сигнал за нова ера в семплия стил на главата на Римокатолическата църква.

31.12.2013 | 12:25
Папа Франциск оглави класация по стил

Американското списание Esquire определи папа Франциск за най-стилния мъж на 2013. От изданието отбелязват, че зад семплия стил на обличане виждат „сигнал за нова ера, а за мнозина и за нови надежди за Католическата църква“.
Папата е избран заради смисъла и символизма, който влага в облеклото и външния си вид. Главата на Римокатолическата църква се появява пред обществото в почти същите ярко червени обувки, с каквито бе погребан Йоан Павел II.

Скромността на папа Франциск му спечели много симпатизанти. На Велики четвъртък той коленичи, за да измие и целуне краката на млади затворници, двама от които момичета, включително една мюсюлманка. През юли папата покани бездомници на вечеря на площад Свети Петър. През август той позира за "папско селфи" с група тийнейджъри. Няколко седмици по-късно си сложи червен клоуновски нос и позира за комични снимки с младоженци.

77-годишният духовник е и най-обсъжданата личност в света през 2013, показва изследване на компанията Global Language Monitor. Преди броени дни авторитетното списание Time определи папата за “Личност на годината” - чест, оказвана преди това на имена като Уинстън Чърчил, кралица Елизабет II, Роналд Рейгън и Джон Кенеди.