Радикален ислямист е вероятния атентатор във Волгоград

Павел Печонкин приел мюсюлманско име в Дагестан.

30.12.2013 | 16:06
Радикален ислямист е вероятния атентатор във Волгоград

В Русия се появи уточнена информация за възможния терорист самоубиец, извършил атентата на жп гарата във Волгоград на 29 декември, при който загинаха 17 души.

По информация на  Интерфакс това вероятно е  Павел Печонкин от Руската република Марий Ел, намираща се в централната част на Европейска Русия. 

През 2012 Печонкин става член на престъпна група от Дагестан, съобщава информационанта агенция, позовавайки се на свой източник от правоохранителните органи.

По непотвърдена информация Печонкин е работел като фелдшер в родния си град Волжск. През септември 2013 г. родителите му Николай и Фаназия отишли в Дагестан и го  търсили в Буйнакск. Те записали видеообръщение към сина си, който вече бил приел мюсюлманското име Ансар Ар-Руси. Те обаче не успели да го открият и се върнали вкъщи, разказа източникът на агенцията.

По думите му тази сутрин родителите на радикалния ислямист Печонкин са дали проби за ДНК анализ. След провеждане на експертизата се очаква да бъдат получени окончателните данни за предполагаемия терорист камикадзе.

Newsru пише, че версията за това, че взривът на гарата е извършен от терорист славянин, се е появила по-късно, като първоначално се е предполагало, че терористичният акт е бил дело на издирваната шахидка от Дагестан Оксана Асланова. Тя е приятелка на терористката самоубийца Наида Асиялова, която се самовзриви на 21 октомври в автобус във Волгоград, при който загинаха 7 души. Беше съобщено, че на мястото на експлозията е намерена главата на Асланова. По-късно обаче от правоохранителните органи съобщиха, че загиналата жена просто е приличала на терористката.

В понеделник, по-малко от денонощие след терористичния акт на гарата, във Волгоград в сутрешния час пик беше взривен тролейбус. Следственият комитет на Русия заяви, че двете престъпления са били свързани и че второто е извършено по същата схема като първото: в тролейбуса се предполага, че се е взривил мъж. Загинаха 15 души.

Жертвите на гарата е можело да бъдат много повече, ако терористът самоубиец беше успял да премине проверките за сигурност на входа. 29-годишният старши сержант от полицията Дмитрий Маковкин е спрял терориста с цената на живота си, съобщиха медиите вчера. Днес говорителят на Следствения комитет Владимир Маркин потвърди, че заедно с Маковкин е действал и служителят от охранителното звено на железниците Сергей Наливайко, който също е загинал. Шефът на руските железници пък Владимир Якунин написа в блога си, че първите, които са застанали на пътя на терориста, са били полицаят Маковкин и четирима служители на дирекцията за жп гарите, работещи по охранителното оборудване. Двама от четиримата загинали са 29-годишният Сергей Наливайко и 24-годишният Денис Андреев.