68% от британците са настроени добронамерено към българи и румънци

Те са добре дошли след падането на трудовите ограничения от Нова година, ако се интегрират, работят здраво и си плащат данъците.

29.12.2013 | 10:05
68% от британците са настроени добронамерено към българи и румънци

68% от британците ще посрещнат българи и румънци добробнамерено, ако се интегрират и работят почтено. Това показва проучване на социологическа агенция, публикувано на страниците на вестник „Гардиън“.

Въпреки данните негативните статии и доклади за имигрантския поток от 1 януари 2014 година не спират.

Великобритания може да загуби финансово, ако нископлатените българи и румънци изгонят поляците, които са с по -високи заплати и плащат повече данъци. Това пише „Дейли Мейл“, като цитира доклад, изготвен от академиците в авторитетния университет в Рединг съвместно с Агенцията за граничен контрол и полицията.

Документът предупреждава, че новопристигналите български и румънски имигранти трудно ще намерят места за своите деца в училищата, които вече са претъпкани. Жилищната криза също ще се влоши. Ще се увеличат разходите на данъкоплатците. Безработицата сред вече живеещите на Острова българи и румънци също се е увеличила, констатира доклада.

Въпреки изблика на антиимигрантска риторика от страна на водещи политици, повече от две трети от британците ще посрещнат българските и румънските имигранти с „Добре дошли” след падането на трудовите ограничения на Нова година, ако се интегрират, работят здраво и си плащат данъците.

Положителното отношение е най-силно сред анкетираните във възрастовата група между 35 и 44 години - 72%. Проучването е било проведено след интервюто на българския президент Росен Плевнелиев за неделното издание на „Гардиън" – „Обзървър", в което той предупреди британското правителство да не се отказва от традиционната си толерантност към имигрантите за сметка на изолацията.

Въпреки негативната ПР кампания обаче, само един на четирима британци или 24% смята, че ограничаването на свободата на движение на хората трябва да е приоритет за Великобритания в Европейския съюз.

Аналогичен дял от анкетираните (26%) е на мнение, че страната трябва да напусне ЕС, ако той не промени правилата си в областта на имиграцията. Според близо половината британци (45%) спазването на изискването за плащане на минимална работна заплата е едно от най-ефикасните средства за прекратяване на практиката да бъдат подбивани възнагражденията на местните работници от европейски имигранти.