Американски правозащитници срещу властите заради подслушванията

Правозащитна организация заяви, че ще обжалва съдебното решение, според което програмата на Агенцията за национална сигурност за телефонно следене е законна.

28.12.2013 | 16:52
Американски правозащитници срещу властите заради подслушванията

Американска правозащитна организация заяви, че ще обжалва съдебното решение, според което програмата на Агенцията за национална сигурност за телефонно следене е законна.

Американският съюз за граждански свободи изрази крайно разочарование и заяви, че това решение тълкува погрешно съответните нормативни актове и омаловажава последиците за личния живот от извършваното от властите следене
Организацията изтъкна и друго съдебно решение, постановено миналата седмица, което определи програмата за следене като противоконституционна. Министерството на правосъдието заяви, че е доволно от решението на съда, постановил вчера, че програмата е законна.

Решението взе нюйоркският съдия Уилям Поли. По този начин той отклони жалбата на Американския съюз за защита на гражданските свободи. По думите му програмата на Агенцията за национална сигурност за събирането на информация от телефонните разговори е „ответен удар на правителството”, насочен към унищожаването на терористичната мрежа „Ал Кайда“.

Съдията отбеляза, че САЩ биха могли да предотвратят терористичните удари от 11 септември 2001 г., ако тогава спецслужбите бяха следили телефонните обаждания.

Правозащитниците подадоха иска си срещу администрацията на президента Барак Обама през юни. Те настояваха да бъде признато събирането на данни от телефонните обаждания като противоречащо на Конституцията на САЩ, а също тази практика да бъде спряна и да бъде унищожена цялата получена информация.

В иска се твърдеше, че правителството „събира данни за всяко телефонно обаждане, както вътре в страната, така и между САЩ и другите държави”, което нарушава първата поправка на Конституцията, гарантираща свободата на словото, а също четвъртата поправка, осигуряваща правото на неприкосновеност на личния живот.