Синът на Ердоган ще е следващата цел в разследването срещу корупция

Според наблюдателите разследването е резултат от "тайната война" между премиера и бившия му съюзник Фетхуллах Гюлен.

27.12.2013 | 15:49
Синът на Ердоган ще е следващата цел в разследването срещу корупция

Синът на турския премиер Реджеп Таийп Ердоган вероятно ще бъде следващата цел на все по-разрастващото се разследване на корупцията, което доведе до голяма реконструкция на кабинета, след като трима министри подадоха оставки.

Борбата между премиера и бившия му съюзник Фетхуллах Гюлен, който му обърна гръб, е на път да се ожесточи още повече с приближаването на корупционния скандал до най-тесния кръг на Ердоган.

Опозиционният всекидневник "Джумхуриет" предвижда "земетресение", след като следователите се фокусираха върху неправителствена организация, с която е свързан синът на Ердоган Билял.

Кметът на Истанбул, член на Партията на справедливостта и развитието на Ердоган, бе задържан за кратко миналата седмица, но по-късно бе пуснат на свобода до началото на процеса, а по-рано през седмицата Ердоган смени почти половината си кабинет.

Няма обаче признаци, че самият премиер може да отстъпи властта, както искат антиправителствените демонстранти и министърът на околната среда и градоустройството Ердоган Байрактар, който подаде оставка.

Припомняме, че протести срещу корупцията и рушветчийството се проведоха в седем провинции на страната. В град Адана около 200 души дефилираха до парка „Ататюрк”, където полицията ги атакува със сълзотворен газ и водни оръдия.

В град Измир протестът се проведе на площад „Басмане”. Протестиращите изпочупиха прозорците на някои банки. Подобни протести се проведоха и в градовете Тунджели, Мерсин, Ескишехир и Сакария.

Според наблюдателите разследването на корупцията е резултат от "тайната война" между Ердоган и Гюлен, теоретик на исляма, който живее в самоналожено изгнание в САЩ от 1999 г. и чиито последователи заемат високи позиции в турската съдебна система и полицията.