Западът поглежда все по-смело към възможностите за бизнес в Иран

Компаниите са гладни за нови пазари, което се дължи на лошото финансово положение в останалата част на света, коментира експерт

27.12.2013 | 12:46
Западът поглежда все по-смело към възможностите за бизнес в Иран

Германската фармацевтична група Merck има желание да осъществи партньорство с иранска компанията, чрез която да произвежда лекарства в близкоизточната страна, съобщава Financial Times. Заявката за сътрудничество е възприемана от експерти като знак, че западният бизнес възвръща вярата си в управлението на Иран в лицето на президента Хасан Рохани.

Десетки европейски компании са посетили страната през последните месеци в очакване на затоплянето на отношенията със Запада. Ограничаването на ядрената програма на Техеран може да реабилитира богатата на петрол страна като дестинация за бизнес инвестиции.Hidden Field

Според местни информации някои сделки вече са изготвени и са готови за подпис, след като през миналия месец в Женева бе направена първата крачка за свалянето на международните санкции върху азиатската страна.

Най-сериозният инвеститорски интерес идва от Франция и Германия, следвани от Италия и Австрия. Компаниите, които поглеждат смело към Близкия Изток, са производители на автомобили, добивни дружества, енергийни групи и превозвачи. Те проучват предприемаческите възможности в Иран, като същевременно се съобразяват с продължаващите за момента санкции, които ограничават инвестициите и продажбите.

"Компаниите са гладни за нови пазари, което се дължи на лошото финансово положение в останалата част на света", отбелязва базиран в Техеран италиански консултант.

От Merck съобщиха, че провеждат разговори за производството на две лекарства, което да бъдат специално разботвани в Иран.

Междувременно френската Sanofi, която вече лицензира производството на медикаменти за онкоболни, оповести, че ще измести още една част от производството си в Иран. "Ние планираме разработването на допълнителен продукт през следващата година в Иран. Това е добър, солиден бизнес".

Лекарствата са сред продуктите, които не са засегнати от режима на санкции. Въпреки това продажбите и инвестициите в местни фирми продължават до голяма степен да са ограничени.

Повече за бизнеса и напрежението в Близкия Изток вижте в материала на Bloomberg!