Японският премиер ядоса Китай

Няколко държави реагираха срещу посещение в спорния храм Ясукуни.

26.12.2013 | 10:00
Японският премиер ядоса Китай

Китай остро осъди посещението на японския премиер Шиндзо Абе в храма Ясукуни, който в други азиатски страни като Китай и Южна Корея е смятан за символ на агресията на японския милитаризъм, предадоха световните агенции.

Това е първото посещение в спорния храм, извършено от действащ японски премиер за последните седем години.

"Въпреки решителните протести на Китай, японският премиер нагло извърши поклонение в храма Ясукуни, където се намират останките на военнопрестъпници от Втората световна война. Китайското правителство оценява тази стъпка на японския премиер като грубо поругаване на чувствата на народите на страните, които пострадаха от войната, и изразява крайното си възмущение. Ние заявяваме пред японската страна по този повод своя решителен протест и сурово осъждане", се казва в изявление на китайското външно министерство.

Храмът Ясукуни е посветен на 2,5 милиона японци, загинали във войни, включително 14 висши командващи, осъдени като военнопрестъпници от Втората световна война.

Японският премиер Шиндзо Абе заяви след посещението си в храма Ясукуни, че отношенията с Китай и Южна Корея са важни.

"Надявам се да имам възможността да обясня на Китай и Южна Корея, че укрепването на връзките ще е от национален интерес", каза Абе.

Визитата на Шиндзо Абе в храма Ясукуни ще покачи напрежението между Япония и съседните й страни, подчерта
и американското посолство в Токио, съобщи БТА.

"Япония е ценен съюзник и приятел. Но САЩ са разочаровани, че правителството на Япония пое тази инициатива, която ще покачи напрежението със съседите на Япония", се казва в съобщение на американското дипломатическо ведомство.