Лех Валенса се скара на Великобритания за отношението към имигрантите

Вестник "Гардиън" посвети статия на реакцията на историческия лидер на синдиката "Солидарност" и бивш президент на Полша.

25.12.2013 | 17:19
Лех Валенса се скара на Великобритания за отношението към имигрантите

Бившият полски президент Лех Валенса реагира на изказване на Дейвид Камерън от срещата на върха на ЕС миналата седмица. Според него последното британско лейбъристко правителство е сгрешило, като не е наложило ограничения на работниците от Полша и още седем източноевропейски страни, които бяха приети в съюза през 2004 г.

Вестник "Гардиън" посвети статия на реакцията на историческия лидер на синдиката "Солидарност" и бивш президент на Полша Лех Валенса, който критикува британския премиер Дейвид Камерън за позицията му към имигрантите от Източна Европа. "Мога да кажа, че слагането на край на комунизма беше голяма грешка, защото иначе Великобритания трябваше да се въоръжава и да изразходва много повече средства за Европа, отколкото прави сега. Поляците сложиха край на комунизма и Великобритания извлече значителни ползи от това. Камерън не трябва да забравя това, трябва да направи изчисленията. Той трябва да осъзнае, че поляците сложиха край на тази система и това им коства 70% от икономиката им. Той трябва да разбере това и тогава ще проумее, че Европа, че страни като Великобритания отново се държат ирационално и късогледо“, заяви Валенса.

Камерън и други министри от Консервативната партия усилиха реториката по въпроса за имиграцията с наближаването на отмяната на ограниченията за румънски и български работници на британския трудов пазар от 1 януари.