Папа Франциск отслужи първата си меса на Рождество Христово

В обръщението си Светият отец обърна най-голямо внимание на децата, бедните и други уязвими групи в обществото

25.12.2013 | 13:16
Папа Франциск отслужи първата си меса на Рождество Христово

Папа Франциск отслужи първата си меса на Рождество Христово. В обръщението си Светият отец обърна най-голямо внимание на децата, бедните и други уязвими групи в обществото. „В историята на света има светли и тъмни моменти. Ако сърцата ни са затворени и в тях доминира гордостта и измамата, тъмнината пада не само вътре в нас, но и в нашето обкръжение“, заяви папата.

Той използва момента още веднъж да предупреди за нарастването на насилието срещу християни в някои точки на света като Сирия и Судан.

Във Ватикана също така беше открита сцена на Рождество Христово, в реални размери.

Витлеем посрещна хиляди християни за началото на Коледните празненства. Архиепископът на Йерусалим Фоад Твал отслужи меса в полунощ в присъствието на палестинския президент Махмуд Абас. „На Коледа нека помислим за мира, любовта и братството. Всички сме братя“, така Фоад Твал се обърна към християните. Броят на посетителите във Витлеем расте през последните години след като бяха инициирани мирни преговори между Израел и Палестина. Въпреки издигнатите бариери на Западния бряг, специално за Коледа бяха отворени 3 изхода, които да позволят на вярващите да влязат в града.