Транспортните проблеми в Западна Европа се задълбочават

В Португалия множество стачки във въздушния транспорт, в компаниите за чистота и в градския транспорт правят придвижването невъзможно.

24.12.2013 | 14:55
Транспортните проблеми в Западна Европа се задълбочават

В навечерието на Коледа транспортните проблеми в Западна Европа се увеличават, породени от недеволството на работещите в сектора или от лошото време.

В Португалия множество стачки във въздушния транспорт, в компаниите за чистота и в градския транспорт правят придвижването невъзможно.

Общо 43 пилоти на easyJet в Лисабон стачкуват. Полетите към Мадрид, Берлин и Ливърпул са възпрепятствани, въпреки че от компанията уверяват, че повечето от планираните за 24 и 26 декември курсове няма да бъдат засегнати. Някои полети от Лисабон обаче закъсняват с над един час.

Пилотите настояват за по-добри условия на труд и спазване на португалските закони. Те ще направят още две стачки на 31 декември и 1 януари. Наземните служители на летищата в Лисабон, Порто и Мадейра също стачкуват днес.

В Западен Уелс движението на фериботите и въздушния трафик са нарушени заради силния вятър, който достига скорост от 130 километра в час.

В Англия и Уелс, където започнаха дейностите по отстраняване на последствията от бурята, стотици влакове са спрени.

Железопътните компании, опериращи в Източна Англия, Кент, Съри, Съсекс и Хемпшир, обявиха, че се отлага възобновяването на движението на влаковете заради почистването на железопътните линии от паднали дървета.

Затруднено е достигането до ключови летища. Стигането до „Гетуик” е само първият от проблемите за хиляди пътници. Наводнения причиниха спиране на тока в някои райони на летището, което е наложило закъснения в полетите.

От 53 планирани полета от северния терминал на Гетуик само три са осеществени със закъснения от един до два часа. Около седем хиляди пътници очакват останалите 50 полета.