Едуард Сноудън: Мисията ми е изпълнена

Още работя за Агенцията за национална сигурност, но те са единствените, които не го разбират, заяви Сноудън пред Washington Post

24.12.2013 | 12:57
Едуард Сноудън: Мисията ми е изпълнена

"За мен, от гледна точка на личното удовлетворение, мисията вече е изпълнена", каза бившият сътрудник на Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън в интервю за Washington Post, пише БТА. 

"Аз вече спечелих. Щом журналистите започнаха работа, всичко, което исках да постигна, беше реализирано. Понеже, спомнете си, аз не исках да променям обществото. Исках да дам на обществото шанс да реши дали да промени себе си", коментира Сноудън, който разкри подробности за глобалното електронно следене. 

Това е първото обширно интервю, което Сноудън дава след пристигането си в Русия през юни. Вестникът пише, че интервюто е плод на почти непрекъснат двудневен разговор в Москва, отбелязва още Reuters.Сноудън не е бил придружаван от никого по време на интервюто. Имал е достъп до интернет и до адвокати и журналисти през целия си престой в Русия.

В разговора Сноудън обяснява, че не е целял да провали Агенцията за национална сигурност.  "Аз работя за подобряването на АНС. Аз още работя за АНС дори сега. Те са единствените, които не го разбират", казва той.

Сноудън се определя като "домошар", който рядко излиза от къщата си. "Нямам много нужди", казва той. "От време на време има неща, които трябва да свърша, неща, които да видя, хора, с които да се срещна, задачи, които да изпълня. Но човек трябва да е концентриран върху целта си. Щом мога да седна и да мисля и да пиша, и да разговарям с някого, това е по-важно за мен, отклокото да излизам и да разглеждам забележителности".

Сноудън твърди, че е аскет и преживява с чипс и /нудълс/ рамен. Посреща гости и много от тях му носят книги, обаче те се трупат непрочетени.

Той отрича да е обвързан с Русия или Китай. "Нямам отношения с руското правителство и не съм влизал в споразумения с тях. Ако съм дезертирал изобщо, то съм дезертирал от правителството и съм преминал на страната на народа", обясни още Сноудън.