"Мисията изпълнена", заявява Сноудън пред "Вашингтон пост"

Той отрича да е обвързан с Русия или Китай.

24.12.2013 | 09:49

Бившият сътрудник на американската Агенция за национална сигурност Едуард Сноудън, който разкри скандални подробности за глобалното електронно следене, заяви в интервю, публикувано днес, че е постигнал целта, която си е поставил, предаде Ройтерс.

"За мен, от гледна точка на личното удовлетворение, мисията вече е изпълнена", каза той пред "Вашингтон пост". Вестникът пише, че интервюто е плод на почти непрекъснат двудневен разговор в Москва, "подхранван от бургери, паста, сладолед и руски пасти".

"Аз вече спечелих. Щом журналистите започнаха работа, всичко, което исках да постигна, беше реализирано. Понеже, спомнете си, аз не исках да променям обществото. Исках да дам на обществото шанс да реши дали да промени себе си", обяснява Сноудън.

Сноудън отрича да е целял да провали Агенцията за национална сигурност "Аз работя за подобряването на АНС. Аз още работя за АНС дори сега. Те са единствените, които не го разбират", казва той.

Това е първото обширно интервю, което Сноудън дава след пристигането си в Русия през юни, пише БТА. Той не е бил придружаван от никого, когато се е срещнал с журналиста от "Вашингтон пост". Имал е достъп до интернет и до адвокати и журналисти през целия си престой в Русия.

Сноудън се определя като "домошар", който рядко излиза от къщата си. "Нямам много нужди", казва той. "От време на време има неща, които трябва да свърша, неща, които да видя, хора, с които да се срещна, задачи, които да изпълня. Но човек трябва да е концентриран върху целта си. Щом мога да седна и да мисля и да пиша, и да разговарям с някого, това е по-важно за мен, отклокото да излизам и да разглеждам забележителности". Сноудън твърди, че е аскет и преживява с чипс и /нудълс/ рамен. Посреща гости и много от тях му носят книги, обаче те се трупат непрочетени.

Той отрича да е обвързан с Русия или Китай. "Нямам отношения с руското правителство и не съм влизал в споразумения с тях. Ако съм дезертирал изобщо, то съм дезертирал от правителството и съм преминал на страната на народа", цитира думите му Ройтерс.