Майкъл Блумбърг предава опита си на градоначалник

Кметът на Ню Йорк е създал силна консултантска група, която ще работи по т.нар. глобално кметуване.

23.12.2013 | 18:53
Майкъл Блумбърг предава опита си на градоначалник

Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг, който съвсем скоро ще напусне поста си след 12 години управление на мегаполиса, е решен да предаде опита от управлението на града и на други места по света. Блумбърг е създал силна консултантска група, която ще работи по т.нар. глобално кметуване, чиято цел е да подобри градската среда и условията на живот в други големи градове като например Луисвил, Кентъки, или Мексико Сити.

Организацията Bloomberg Associates се финансира изцяло от Блумбърг и няма да взима пари от градовете, в които ще работи. Това е първият конкретен проект, по който Блумбърг обявява, че ще работи, след като напусне кметското място в Ню Йорк.

Идеята му е да фокусира работата на организацията си в общини, които са склонни да последват приложените от него идеи при управлението на Ню Йорк – да превърне някои от най-натоварените пътища в пешеходни зони, да се опита да намали калориите във веригите за бързо храненe, да създаде гореща линия за услуги на гражданите. Bloomberg Associates ще работи като градски спецчасти, които да решават заплетени, дългосрочни проблеми като например как да се превърне запустял и замърсен бряг в приятно място за разходки или пък как покрайнините на града да се свържат с метрото и да се превърнат в приятно място за живот. За момента няма много подробности по бъдещата дейност на организацията. Знае се единствено, че годишният й бюджет ще е десетки милиони долара.

Към групата ще се присъединят 20-25 души – в по-голямата си част от най-приближените на Блумбърг експерти, с които той е работил в управата на Ню Йорк. Директор на Bloomberg Associates ще е Джордж А. Фертита – сега главен изпълнителен директор на градската туристическа агенция.