МВФ вижда риск в помощта на Русия за Украйна

Най-сериозните проблеми пред Киев са в енергийния сектор, посочи в доклад международната организация

20.12.2013 | 18:27
МВФ вижда риск в помощта на Русия за Украйна

Правителството на президента Виктор Янукович до голяма степен е изоставило целта си да постигне икономическите реформи, които бяха заложени като изискване, за да може да страната да получи заем от 15 млрд. долара от 2010 г. насам. Това се посочва в доклад за финансовото състояние на Украйна, изготвен от Международния валутен фонд (МВФ).

Според изследването предложението на Русия да отпусне на Киев нов заем на стойност от 15 млрд. долара и да понижи драстично цените на природния газ може да бъде далеч по-рисковано, отколкото изглежда на пръв поглед.

По-рано тази седмица руският президент Владимир Путин обяви, че Москва ще използва 15 млрд. долара от своя национален осигурителен фонд, за да закупи украински еврооблигации, припомня CNBC. Контролираната от държавата енергийната компания "Газпром" пък ще намали цената на газа до 268,50 долара за 1 000 куб. м спрямо сегашните 395 долара. Това ще спести на Украйна сума от около 2 млрд. долара на година.

Hidden FieldВ последните месеци Киев бе изправен пред тежка икономическа криза, което го принуди да проведе разговори и с МВФ. Преговорите до голяма степен бяха стопирани, тъй като Янукович и други официални лица заявиха, че не са удовлетворени от предложените им условия за кредитиране.

Помощта от Русия към една, както Путин я определи, "братска" страна, идва без допълнителни изисквания, каквито бяха поставени от МВФ. Това обаче може да се окаже нож с две остриета за Киев. Необходимостта от всеобхватни реформи, включително и някои мерки за строги икономии, за момента е оставяна настрана от украинските управляващи.

През миналия месец Янукович отказа да подпише споразумение за асоцииране с Европейския съюз. Това изпрати стотици хиляди протестиращи на киевския площад "Независимост", които в продължение на дни бяха блокирали част от правителствените сгради.

В своя доклад МВФ предложи още създаването на нов механизъм за анулиране на програми, които вървят зле, особено в случаи като тези в Украйна, където основната вина се носи от правителството.

"Програмата бързо излезе извън релси, тъй като властите стопираха изпълнението на договорените политики", отбеляза по-рано тази седмица фондът в обобщаващо изявление за ситуацията в Украйна.

Някои от най-сериозните проблеми на Украйна изглежда са в енергийния сектор. Според МВФ отстъпките в цените на природния газ от Русия могат само да влошат общите предизвикателства пред употребата на енергия и да нарушат енергийните субсидии, особено за домакинствата.

Институцията настоятелно призова за увеличения на ставките за комуналните услуги, в съчетание със защита на бедните семейства. "Авансовите, смислените и широкообхватните увеличения на тарифите са от съществено значение", посочват от международната организация.

МВФ очаква Украйна да излезе от рецесията през 2014 г. Въпреки това организацията предупреди: "Тази перспектива е обект на значителни рискове, произтичащи от непоследователния политически микс и повишената политическа и икономическа несигурност в последните седмици".

Междувременно президентът на Русия Владимир Путин подписа указ за помилване на милиардера Михаил Ходорковски.

Повече по темата може да видите в материала на Bloomberg!