ЕС заведе потенциално взривоопасен търговски иск срещу Бразилия

Обвинението към Бразилия е за протекционистична политика през последните години

20.12.2013 | 15:41
ЕС заведе потенциално взривоопасен търговски иск срещу Бразилия

Европейският съюз (ЕС) е завел потенциално взривоопасен търговски иск срещу Бразилия в Световната търговска организация (СТО), съобщава Financial Times. Искът е първият подобен от близо десетилетие и касае протекционистични данъци, налагани върху вноса на автомобили и други стоки.

ЕС е най-големият търговски партньор на Бразилия с дял около 20%. През 2012 ЕС е изнесъл към страната стоки за над 39 млрд. евро, като 18 млрд. от тях са машини и транспортно оборудване.

Искането за формални консултации в рамките на СТО идва в момент, в който и двете страни търсят начини за съживяване на 14-годишните търговски преговори между ЕС и регионалния икономически блок Меркосур, основна роля е който играе Бразилия. 

Формалните консултации дават на двете страни 60 дни да решат проблема. В противен случай ЕС ще може да иска разглеждане на случая от СТО, която може да наложи санкции на Бразилия. Случаят е неудобен за Роберто Асеведо, бразилецът който пое ръководството на СТО през септември.

В изявление на ЕС от днес се казва, че растящият брой данъчни мерки, въведени от Бразилия в последние години са „несъвместими със задълженията й към СТО и осигуряват предимство на местните индустрии, закриляйки ги от конкуренция“.

Сред цитираните от ЕС примери е налагането през 2011 г. на 30%-процентен данък върху вносните автомобили. Първоначално предвиден да трае само една година, през 2012 г. данъкът бе продължен за още пет години.

Мярката се смяташе, че е насочена към китайските производители, чието пазарно присъствие експлодира през 2011 г., но засегна Южна Корея, както и луксозните европейски марки.

Британският производител Jaguar Land Rover обяви този месец, че ще похарчи 240 млн. паунда за фабрика в Бразилия, присъединявайки се към Audi и Mercedes-Benz, за да заобиколи данъка върху вноса и да се възползва от растящото търсене на коли в страната.

ЕС е загрижен от посоката на бразилската данъчна политика, цитирайки сходни данъчни мерки, засягащи компютрите, смартфоните и полупроводниците. Освен това бразилските износители също се ползват от данъчни облекчения.


Бразилският министър за външните връзки Луис Алберто Фигуеиредо Машадо отхвърля обвиненията в протекционизъм. „Уверени сме, че имаме солидни аргументи да докажем пълното спазване на международните търговски правила“, е коментирал той, добавяйки, че Бразилия анализира случая.