Ердоган видя "мръсна операция" срещу правителството в разследването за корупция

52 души, включително трима синове на министри от кабинета, бяха арестувани

19.12.2013 | 18:10
Ердоган видя

Турският министър-председател Реджеп Ердоган осъди разследването за корупция, наричайки го „мръсна операция“ срещу неговото правителство, съобщава BBC.

Около 52 души, включително трима синове на министри от кабинета, бяха арестувани при внезапна проверка на 17 декември, направена във връзка с разследване на подкуп.

Петима полицейски началници, които са наблюдавали нападенията в Истанбул и Анкара, бяха уволнени за „злоупотреба със служебно положение“, заяви Ердоган.

Пет полицейски началници, които са провели операциите в Истанбул и Анкара бяха уволнени за "злоупотреба със служебно положение", каза г-н Ердоган.

„Ние няма да позволим политически заговор“, коментира министър-председателят.

Правителството даде обещание да не пречи на разследването. Въпреки това 11 души от Дирекцията по сигурността в Истанбул бяха отстранени по инициатива на Ердоган.

Смята се, че те са се занимавали с разкриването на престъпните връзки между държавните служители и бизнесмените и именно те са наредили заподозрените да бъдат задържани. Според някои коментатори смятат, че арестите и последвалите уволнения са доказателства за драматични задкулисни развития в турската политика.