Олимпиадата в Сочи – арена на политически битки

Списъкът с бойкотиращите страни продължи да се разширява, включвайки вече и САЩ

19.12.2013 | 10:52
Олимпиадата в Сочи – арена на политически битки

Предстоящите през февруари Олимпийски игри в Русия ще бъдат разтърсени отново от политически скандали, каквато бе и ситуацията през 1980 г. Тогава САЩ бойкотираха лятната Олимпиада в Москва в знак на протест срещу съветската инвазия в Афганистан.

Сега, повече от 30 години по-късно, руското влияние отново е на дневен ред, като страната се опитва да запази контрола си в Източна Европа и Близкия Изток. Най-значителни сигнали за това се наблюдават в Украйна и Сирия, където настоящите управляващи са силно подкрепяни от Кремъл. Това е и причината повечето експерти да очакват руския президент Владимир Путин да използва Олимпийските игри като възможност да демонстрира руската мощ.

САЩ и Иран постигнаха окончателно споразумение относно ядрената програма на Техеран и международните санкции са на път да бъдат премахнати. Чуждестранните петролни компании, търговските фирми и хедж фондовете са нащрек в очакване на възможностите за реализиране на бизнес в Иран. Въпреки това напрежението по оста Вашингтон-Москва продължава.

САЩ се присъединиха към Германия, Франция, Полша и Европейската комисия (ЕК), които решиха да не изпращат високопоставени длъжностни лица на церемонията по откриването на 7 февруари. Германският президент Йоахим Гаук наскоро заяви, че няма да присъства на Олимпийските игри, заради повтарящите се атаки на Путин по въпросите на човешките права. Министърът на външните работи на Франция Лоран Фабиюс обяви през седмица, че нито той, нито президентът Франсоа Оланд ще присъстват на Олимпиадата, без да уточнява причината.

Заместник-председателят на ЕК Вивиан Рединг пък посочи, че със сигурност няма да отиде в Сочи докато малцинствата в рамките на Руската федерация не започнат да се третират като равнопоставени.

Повече може да видите в материала на Bloomberg!