Украйна разглежда проектобюджета си за 2014 г.

Президентът Виктор Янукович ще даде първата си пресконференция от март насам

19.12.2013 | 09:51
Украйна разглежда проектобюджета си за 2014 г.

Върховната Рада в Украйна ще разгледа финансовата рамка на страната за 2014 г.

Междувременно Украйна очаква с нетърпение първата пресконференция на президента Виктор Янукович от 1-ви март насам. Очаква се един от въпросите, които той ще обсъжда, да е проектобюджетът на страната за следващата година.

Според заместник-финансовия министър Анатолий Мярковски е възможно бюджетният дефицит да достигне 3 на сто от БВП. Предвижда се през 2014 г. минималната работна заплата да бъде увеличена с 18%.

Премиерът Микола Азаров пък подчерта, че финансовата рамка ще е по-социално ориентирана благодарение на финансовата помощ от Русия.

От своя страна председателят на Върховната Рада обясни, че икономическата ситуация в Украйна е стабилна, а страната работи както с Европа, така и с Русия.

Financial Times публикува информация, според която западните държави са готови да подкрепят финансово Украйна, но при условие, че Киев подпише споразумението за асоцииране с Европейския съюз.

На 17-и декември Виктор Янукович се срещна с руския президент Владимир Путин и успя да договори понижение на цената на природния газ от Русия с 33 на сто. Освен това беше решено руското правителство да изкупи 15 млрд. долара от украинските задължения чрез покупка на ценни книжа.

Според представители на Европейския съюз това е отблъснало Киев от Западна Европа. Преговорите за присъединяването на Украйна остават замразени.

Междувременно гражданите продължават да протестират. През последната нощ те построиха втори ред барикади на площад „Независимост“ в Киев. Цял отряд работници е докаран специално, за да укрепи първоначалните заграждения.