Камерън избързва с мерките за имигрантите от Европейския съюз

Британският премиер сподели загрижеността на обществото от очакваната имигрантска вълна

18.12.2013 | 17:37
Камерън избързва с мерките за имигрантите от Европейския съюз

Британският министър-председател Дейвид Камерън заяви, че ще избърза с мерките за ограничаване на имигрантите от Европейския съюз. Идеята е да се попречи те да могат да претендират за помощи веднага, след като преминат границата, съобщава Ройтерс.

Мерките, планирани от Великобритания, излизат на преден план поради опасенията, че българи и румънци ще залеят Обединеното кралство през следващата година.

Информацията за идеята на Камерън беше разпространена предварително от неговата канцелария.

Британският премиер смята да измести мярката за 1-ви януари. От този момент нататък имигрантите от Европейския съюз ще бъдат принуди да чакат три месеца, а едва след изтичането на този срок ще могат да подават документи за кандидатстване за социални помощи.

В изявлението си Камерън разкри, че споделя загрижеността на обществото относно очакваните имигранти. Ето защо вместо да остави мярката да влезе в сила в средата на 2014 г., той я измести за началото на годината.

Предвижда се мигрантите, които са бездомни, както и тези, които просят, да бъдат връщани в родните си държави, като получат едногодишна забрана да се връщат във Великобритания. Мярката ще важи за всички имигранти от ЕС, с малък брой изключения.