Как посрещат Коледа по света?

В Италия традицията повелява вместо елха с играчки и гирлянди, да се украсява дървена пирамида с плодове.

25.12.2013 | 10:13
Как посрещат Коледа по света?

Освен с подаръците, коледните и новогодишните празници се очакват с нетърпение от всички хора по света и заради духа и настроението, което носят. В същото време обаче всяко кътче на земното кълбо изповядва свои, специфични традиции, свързани с изпращането на старата година. Вижте във видеото някои от по-интересните обичаи в Италия, Япония, Бразилия и Испания.

Коледните и новогодишните празници се свързват с най-различни ритуали, като всички са насочени към надеждата за по-добро бъдеще, повече пари, щастие и късмет. В Италия например традицията повелява вместо елха с играчки и гирлянди, да се украсява дървена пирамида с плодове. Японците пък смятат за лоша поличба, ако получат червени коледни картички.

Що се отнася до Нова година в страната на изгряващото слънце се спазва стара традиция - камбаните в будистките храмове се бият 108 пъти. Този брой не е случаен, тъй като се смята, че човешките същества имат 108 гряха. Поверието гласи, че камбанните удари помагат на хората да се освободят от греховете си и да продължат напред в живота.

В нощта на Коледа в Норвегия всички метли се скриват, защото местните смятат, че вещиците и злите сили излизат и ако ги намерят ще започнат да вилнеят и ще създават пакости през цялата година.

В Уелс и Шотландия съгласно древен обичай главата на семейството широко отваря вратите след като часовникът удари полунощ. По този начин старата година се оставя да си тръгне и се приканва да влезе новата.

В Испания стара традиция повелява посрещането на Нова година да става с 12 гроздови зърна, като при всеки удар на часовника в полунощ трябва да се изяжда по едно. Според традицията хората, които успеят да изядат зърната навреме ще се радват на благоденствие и късмет.

В Бразилия съществува специален ритуал, според който на Нова година всички трябва да са облечени в бяло. Цветът е символ на мира, чистотата и невинността и гарантира успешен старт на новата година.

И в нашата страна има характерни обичаи. Такъв например е сурвакането. Смята се, че той носи здраве и богатство. Децата обикалят от къща на къща и пожелават здрава, щастлива, плодородна и богата нова година. В замяна те получават бонбони, сладкиши или дребни суми.