Как преминава първият ден на новия стар канцлер?

Съюзът и СПД обединят в новия Бундестаг около 80 процента от депутатските места

18.12.2013 | 11:29
Как преминава първият ден на новия стар канцлер?

Един ден, след като бе преизбирана за канцлер Ангела Меркел ще прочете в сряда в Бундестага първата политическа декларация за третия си мандат. Преди срещата на върха на ЕС в четвъртък и петък в Брюксел тя иска да очертае позицията за европейската политика на новото федерално правителство. Вечерта Меркел заедно с министъра на външните работи Франк -Валтер Щайнмайер ще лети за Париж за кратко посещение на френския президент Франсоа Оланд. При своето преизбиране в Бундестага във вторник 59-годишният политик получи най-много гласове от всеки друг канцлер досега.

Близо три месеца след общите избори на 22-и септември черно-червената коалиция иска сега бързо да се захване за работа. Министърът на труда Андреа Налес (СПД) обяви, че ще се застъпи за „по-адекватни за семействата“ работни времена в дружествата. „Ние трябва да предефинираме понятието за пълно работно време. На безумието за присъствие трябва да се сложи край, защото семействата също имат нужда от време", каза тя пред Bild. Ако в предприятията започне да се работи повече в екип, то и при топ работни места хората може да са взаимно заменяеми, твърди тя. Hidden Field

Новият генерален секретар на Християндемократическия съюз Андреас Шройер заяви пред Rheinische Post, че партията му ще се радва да работи "с могъщ канцлер" . „Ние като партии ще застъпваме политика за стабилен просперитет, социална сигурност, както и солидни финанси“, заяви той.

Премиерът на Долна Саксония Щефан Вайл изисква от новата коалиция в Берлин „много по- положителен подход в образователната политика“. В този момент той можел да подкрепи коалицията „само сдържано", заявява той пред Hannoversche Allgemeine Zeitung. „В тази сфера ще бъдат вложени 6 милиарда евро в продължение на четири години. Но разбито по провинции от тази сума не остава много".

Съюзът и СПД обединят в новия Бундестаг около 80 процента от местата. Опозицията се състои само от Лявата партия и Зелените. Лидерът на Зелената партия Катрин Гьоринг – Екарт заяви пред MDR Info отново, че трябва да се укрепят правата на опозицията. Нейната партия имала нужда от достатъчно време, за да обясни алтернативите на политиката на правителството. „Ние няма да се задоволим с няколко дарени минути за разисквания", заяви тя пред Passauer Neue Presse.

Според представително проучване на новинарския канал N24 21% от германците считат новото правителство за по-добро от старото, а други 41% го считат за поне толкова добро. По отношение на отделните министри външмият министър Щайнмайер се радва на голяма част от доверието - четирима от всеки петима анкетирани го считат за добро попълнение (81%). Само 36% обаче са съгласни с решението за назначаването на Урсула фон дер Лайен за министър на отбраната.

Повече за изборите в Германия може да видите в материала на Bloomberg!