Подслушванията в САЩ са неконституционни според Федералния съд

Говорителят на Белия дом призова Едуард Сноудън да се върне в САЩ

17.12.2013 | 09:56
Подслушванията в САЩ са неконституционни според Федералния съд

Федералният съд във Вашингтон заяви, че дейността на Националната агенция по сигурността на САЩ, свързана с подслушването на телефонни разговори, противоречи на конституцията на САЩ.

Събирането на т.нар. метаданни, включително телефонни номера, беше определено от съдия Ричард Леон като произволна намеса.

Коментарът му е във връзка със съдебно дело, заведено от консервативния активист Лари Клейман срещу Националната агенция по сигурността за нарушаване на личното му пространство.

Бившият служител на агенцията Едуард Сноудън, който разгласи класифицирана информация, реагира позитивно на мнението на съда. Той отново нарече действията на службите неконституционни.

От своя страна говорителят на Белия дом Джей Карни отхвърли предположението, че САЩ могат да амнистират Сноудън, ако той върне секретните документи, с които разполага, предаде Ройтерс.

„Нашата позиция по този въпрос не се е променила“, заяви Карни. Той подчерта, че Сноудън е обвинен в разгласяване на класифицирана информация и е изправен пред углавно престъпление в Съединените щати.

Именно документите, които Сноудън разпространи, разкриват подробности за шпионажа от страна на американските служби. Вестник Guardian публикува нова информация, според която агенцията е шпионирала и платформите на едни от най-големите онлайн игри в света.

Сноудън получи временно убежище в Русия, но говорителят на Белия дом заяви, че той трябва да се върне в САЩ.